Projekt budynku w typie stodoły powstawał prawie rok czasu z uwagi na liczne warianty. Rozbudowane koncepcje szybko obcinał ograniczony budżet. Musieliśmy sprostać wszystkim wytyczonym wcześniej założeniom bazowym, o których pisałem tutaj. Mam wrażenie, że się udało. A oto efekt:

 

Wejście budynku znajduje się od strony zachodniej, od ulicy dojazdowej pomiędzy dwoma bryłami budynku. Budynek posiada prosty, czytelny układ funkcjonalny. W strefie wejściowej wygodny wiatrołap połączony jest z garażem. Garaż o standardowych wymiarach dla dwóch samochodów oraz z wnęką np. na kosiarkę i na składowanie i magazynowanie np. niezbędnych narzędzi ogrodowych. Szerokość garażu była wynikową szerokości działki, jednak w stosunku do założeń bazowych i tak to był luksus (początkowo miało garażu nie być wcale 😉 Od strony południowej garaż doświetlony jest oknem z luksferów. Szerokość działki została wykorzystana maksymalnie, do granic bocznych działki, patrząc od frontu, mamy dokładnie po 3m od każdej ze ścian budynku.

Na parterze budynku w części zachodniej znajdują się dwa pokoje- wygodna sypialnia z garderobą oraz biuro, z możliwością dostosowania i zrobienia wejścia z zewnątrz (to w przyszłości- obecnie to sypialnia dziecka). Na przedłużeniu strefy wejściowej znajduje się kontynuacja komunikacji podkreślona ciągiem okien na południowej ścianie oraz schody na poddasze, pod którymi umieszczono szafę w zabudowie. W centralnej części budynku zlokalizowano łazienkę oraz część techniczna z pralnią, zgrupowanie tych funkcji oraz centralne umieszczenie w budynku upraszcza układ instalacji. Dodatkowo ten środkowy „blok” wyraźnie dzieli dom na dwie strefy- z sypialniami i na strefę dzienną budynku.

Strefę dzienną budynku zlokalizowano od strony południowo-wschodniej. Znajduje się tu jednoprzestrzenny salon z kuchnią i jadalnią. Reprezentacyjny charakter tej części podkreśla podwójna wysokość w salonie oraz widoczna konstrukcja więźby dachowej . W centralnym miejscu salonu znajduje się kominek. Całość tej przestrzeni otwiera się na ogród i południową część działki. Jedyne okno na ścianie północnej zlokalizowano w pobliżu strefy jadalnianej i jest ono cofnięte o 1m. Zabieg ten spowodował powstanie dwóch wnęk, w których zaprojektowano spiżarnię bezpośrednio przy kuchni oraz wnękę z regałem bibliotecznym z wygodnym siedziskiem to tzw. „wnęka poduszkowa”.

Taras zewnętrzny zlokalizowano na narożniku budynku- od strony południowej i wschodniej. Na tylnej ścianie garażu wygospodarowano zadaszone miejsce składowania opału, tworzące piękną, estetyczną, drewnianą ścianę.

 

Na poddaszu zlokalizowano dwa pokoje oraz drugą łazienkę, Strefę skosów zagospodarowano ciągiem szaf. Strefa poddasza ma bardzo duże możliwości aranżacji i podziału. Dostosować ją można w dowolny sposób w zależności od potrzeb. Zależało nam na tym, gdyż zagospodarowanie poddasza odkładamy na późniejsze lata, a nie wiadomo jaką wizję jego aranżacji będziemy wtedy mieli 😉 Przy niedużych modyfikacjach, w pokoju 1 można zrobić wyjście na taras dachu garażu.

Instalacje w budynku uproszczono i zgrupowano centralnie. Część techniczna znajduje się centralnie oraz ma dostęp do zewnętrznej ściany by łatwo wprowadzić tam wszystkie niezbędne przyłącza. Centralna lokalizacja pomieszczenia technicznego upraszcza rozkład wentylacji mechanicznej, co wraz z usytuowaniem dwóch łazienek- jednej nad drugą, umożliwia prowadzenie wszystkich instalacji w pionie, w jednej ścianie instalacyjnej. Będzie zdecydowanie taniej 🙂

W pomieszczeniu technicznym przewidziano także wnękę na pralkę i suszarkę- dlatego połączono je z garderobą w sypialni- by łatwo móc przerzucać rzeczy z sypialni/garderoby do prania i ogólnie, by mieć całe centrum dowodzenia blisko z każdego miejsca w domu 🙂

Elewacja budynku jest nowoczesna, minimalistyczna, w tonacji naturalnej- biel połączona z naturalnym, ciepłym drewnem, gdyż w strefach zewnętrznych tarasu oraz przy strefie wejściowej akcentowo zastosowano elewacyjne deski drewniane.

Prosty dom mieszkalny dwukondygnacyjny na planie prostokąta przykryto dwuspadowym, symetrycznym dachem (kalenica prostopadła do drogi dojazdowej). Do budynku, od strony wjazdowej, dostawiono bryłę garażu. Prostota układu i konstrukcji sprawia, że dom będzie prosty i ekonomiczny w budowie, na czym bardzo nam zależało.

Słowa kluczowe: projekt indywidualny; rozplanowanie rzutu domu; rzut parteru; dom stodoła; projekt stodoła; nowoczesny dom; stodoła nowoczesna

Author